At det var matematik læreren og ikke musik læreren der introducerede mig til denne genstand er nu heller ikke tilfældigt vil jeg have lov at mene men det kommer jeg tilbage til længere nede.
Stemmegaffelen er en britisk opfindelse fra starten af 1700 tallet og jeg kan kun forstille mig hvor behageligt det har været for musikerer. Den har kunne stemme alt lige fra kæmpe symfoni orkestre til den ene spillemand på gaden, dog ville spillemanden nok ikke gå så forfærdelig meget op i om har ramte kammertonen. Det vigtigste er dog at denne genstand tjente og tjener stadig et meget fornuftigt formål og at dens design tager udgangspunkt i funktionaliteten. Selv om stemmegaffelens funktion er jo hovedsagligt at stemme et instrument men den kan også bruges til andre ting som for eksempel at spise spagetti eller til at krølle hår med.
Denne lille simple og geniale dims fungerer på den måde at man slår den an, på knæet er normalt tror jeg, hvor efter man sætter den på en anden ting som for eksempel et bord der kan forstærke tonen. Dette gør den ved hjælp af sit design det to tænder vibrer og skaber tonen som den gir hvor efter at man kan holde på det lille håndtag uden at man standser viberationerne. Derefter sætter man den lille kugle ned på forstærker genstanden som sætter sving i hele molevitten og tonen kan frit og smukt udfolde sig.
Hvis nu man virkelig syntes at det her er en spændende dimsedut kan studerer den nærmere på følgende hjemme sider den sidste side er rigtig spændende i forhold til historie og den videnskabelige del.
http://en.wikipedia.org/wiki/Tuning_fork
http://www.fysikbasen.dk/index.php?id=104&page=Vis
http://monoskop.org/Ernst_Chladni
Ydermere kan man jo faktisk også bare gå ned i en helt almindelig musik forretning og købe en til en sølle 20'er så er man altid i tune.
Her ses Ernst Chladni side og lytte forundret på hans stemmegaffel der er placeret oven på en resonatorkasse, en meget simple og funktionel forstærker. Billede er fra www.monoskop.org.
No comments:
Post a Comment